De provincie Antwerpen wil met een projectoproep het aanbod en de spreiding van de centra voor dagverzorging verbeteren. Op die manier wil ze tegemoet komen aan de noden van zorgvragende en thuiswonende ouders én hun mantelzorgers. Bovendien krijgt de oudere meer kansen om langer in de eigen omgeving te blijven wonen. Zorgorganisaties die samen met minstens één lokaal bestuur een dagverzorgingscentrum willen opstarten, kunnen financiële steun krijgen.

Een dagverzorgingscentrum biedt opvang en verzorging overdag. Het centrum neemt tijdelijk de opvang en zorg over van de mensen die normaal thuis voor de oudere persoon zorgen (mantelzorgers of thuisverplegers).

"Door deze opvang willen we de mantelzorgers en familie van de zorgbehoevende personen ontlasten en ondersteunen. Bovendien kan de aanwezigheid van een dagverzorgingscentrum ervoor zorgen dat residentiële verzorging in een woonzorgcentrum uitgesteld kan worden en de oudere langer in eigen omgeving kan blijven wonen.", legt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid uit.

De opstart van vernieuwende projecten die een tekort opvullen in het bestaande aanbod van dagverzorgingcentra in een zorgregio, komen in aanmerking voor financiële impulsen vanuit de provincie. 

Zorgregio's

De 12 zorgregio's in onze provincie zijn Antwerpen, Boom, Brasschaat, geel, Herentals, Hoogstraten, Lier, Mechelen, Mol, Mortsel, Schilde en Turnhout. Het subsidiebedrag is afhankelijk van de zorgregio waarin het dagverzorgingscentrum wordt opgericht. Zorgregio's Mortsel, Schilde, Hoogstraten, Mol en Herentals maken kans op 15.000 euro.

Zorgregio's Boom, Antwerpen, Brasschaat en Turnhout kunnen maximum 10.000 euro krijgen. Zorgregio's waar het aanbod al groot genoeg is, zoals in Lier, Mechelen en Geel, kwamen niet in aanmerking voor een subsidie.

Een aanvraag indienen

Het aanvraagformulier en het reglement staan op de provinciale website.

Organisaties kunnen een aanvraag indienen tot 11 september 2015. Ten laatste op 26 oktober 2015 weten ze of hun project weerhouden is.